Asumis- ja energiamenojen osuus kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista nousee tänä vuonna yli 30 prosentin rajan, kertoo Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton selvitys.

Asumismenoja nostaa erityisesti energian kallistuminen, mikä rasittaa ainakin lähiaikoina enemmän omistusasujia kuin vuokralaisia.

”Vuokranantajat eivät pysty siirtämään vastikkeiden nousua täysimääräisesti vuokriin”, arvioi ekonomisti Veera Holappa selvityksen tehneestä Pellervon taloustutkimus PTT:stä.

Kaukolämmöllä lämpenevien kotien asumismenojen kasvu vaihtelee kaupungeittain. Esimerkiksi paljon kivihiiltä käyttävässä Helsingissä kaukolämmön hinta on noussut jyrkästi.

Taustalla on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Holapan mukaan paluuta halpaan energiaan ei ole luvassa nopeasti, sillä päästöoikeuksien hinnat pysyvät korkealla kriisin jälkeenkin.

”Korkea energian hinta toimii kuitenkin kannustimena fossiilisesta energiasta luopumiseen. Sähkön tuotannossa tässä tavoitteessa ollaan Olkiluoto 3:n käynnistyessä jo todella pitkällä”, hän sanoo.

Kiinteistöliiton pääekonomistin Jukka Keron mukaan kuntien ja valtion pitäisi nyt kaikin keinoin tukea taloyhtiöiden energian säästämistä ja energiatehokkuuden lisäämistä, eikä ainakaan lisätä kotitalouksien kustannuksia.