Vasta viisi prosenttia taloyhtiöistä on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään. Aikaa on vuoden 2023 loppuun asti. Asiasta kertoo TM rakennusmaailma.

Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään ensi vuoden loppuun mennessä. Maanmittauslaitoksen tietojen mukaan kuitenkin vasta hieman yli 5 prosenttia eli runsaat 5000 taloyhtiötä on tehnyt näin.

Jos taloyhtiöllä on ammattimainen isännöitsijä, tämä vastaa osakeluetteloiden siirtämisestä huoneistotietojärjestelmään. Tätä ennen osakeluettelot on päivitettävä ajan tasalle.

Maanmittauslaitos kehottaa ilman ammatti-isännöintiä toimivia taloyhtiöitä tekemään siirron jo nyt. Näin taloyhtiö välttyy ylimääräisiltä maksuilta ja saa tarvittaessa tukea Maanmittauslaitokselta.

Siirron jälkeen osakkeenomistajilla on kymmenen vuotta aikaa hakea omistuksensa sähköistä rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Maanmittauslaitos poistaa paperisen osakekirjan käytöstä, ja tieto omistuksesta tulee näkymään huoneistotietojärjestelmässä.

Asunnon ostajan täytyy rekisteröidä uusi omistuksensa jo kahden kuukauden kuluessa asuntokaupasta.